Om Cykeltek

I början av 2017 startade jag Cykeltek – Örebros enda mobila cykelverkstad – och min plan är att erbjuda alla närkingar ett enklare, smidigare och snabbare sätt att få sin cykel servad och reparerad. Min filosofi är att verkstaden får komma till cykeln, om inte cykeln kan komma till verkstaden. Förutom att du slipper logistiska problem med cykeln lovar jag dig stans trevligaste, snabbaste och bästa mekaniker. Att laga cyklar är min superkraft!

Hur mycket tid skulle du spara genom att slippa bära din cykel till verkstaden?

Mitt namn är Kevin Mercer och jag kommer från en liten stad i England som heter Gloucester. I Storbritannien är det vanligt med mobila cykelverkstäder, men här i Sverige verkar det vara ganska nytt. Min fru kommer från Örebro och när vi flyttade hem hit bestämde jag mig direkt för att starta Cykeltek. Jag har arbetat som tekniker – inom flera olika fält – ända sedan 1989 och i augusti 2016 var jag färdigutbildad som Level 3 Bike repairman. Det är den högsta certifieringen man kan få i United Kingdoms.

Jag har arbetat med service och reparationer i närmare 30 år. Både för myndigheter, företag och privatpersoner. Det roligaste är att träffa kunder och skapa bra relationer. Det är genom hårt och noggrant arbete och höga krav på sig själv som man bygger långvariga kundrelationer.

När jag inte cyklar på någon av mina egna hojar eller lagar andras ägnar jag mig åt matlagning och (när jag hinner) kampsport. Jag var i Japan 2008 och tog femte dan inför en grand master i ninjutsu. Det var otroligt lärorikt! Nu när jag bor i Sverige ska jag försöka att fiska mer, för i England måste man alltid kasta tillbaka fisken man fångar. Det ska bli gott att få laga mat på egenfångad gös.

Jag är född och uppvuxen i England och pratar alltså flytande engelska. Men prata gärna med mig på svenska, så jag får träna och lära mig språket.

Min absolut första cykel var en blå och röd trehjuling, med en låda istället för flak bakpå. Jag brukade samla löv, larver, skalbaggar och annan spännande i lådan – och under natten kröp de ut ur ett dräneringshål i botten och bosatte sig i vårt vardagsrum. Då bestämde mina föräldrar, till min stora besvikelse, att trehjulingen skulle förvaras utomhus i fortsättningen.

Mitt minne av mormor Elsie är att hon alltid cyklade överallt och när hon blev äldre blev cykeln som en rollator för henne. Hon var fattig och levde ett tufft liv. När däcken gick sönder sydde hon ihop dem. En gång när hennes hänglås pajade låste hon kedjan med en säkerhetsnål. Om det ser låst ut, så kommer ingen stjäla cykeln, tänkte hon. Än idag associerar jag cyklar med min mormor Elsie.

Utbildning

Institute of the Motor Industry in bicycle maintenace – Level 3 (VRQ)2017
Bosch Ebike2019
Enviolo Internal Hubs / Gates Carbon Drive2022
Bosch Diagnostic Tool 32023
Magura model year 20232023
BOKA SERVICE

Före varje åktur kom ihåg ”ABC” (LBK på svenska)

A = (Air) Luft: Känns däcket mjukt när du klämmer på sidorna? Är däcken slitna? Håll dina däck pumpade för att minska risken för punkteringar.

B= (Brakes) Bromsar: Fungerar bromsarna korrekt? Är bromsarna/kablarna slitna?

C= (Chain) Kedja: Är kedjan smord och ren? En rostig kedja kan göra det svårare att trampa och kan till och med gå av. Medan du är där nere, snurra på pedalerna och kontrollera att vevarna inte vickar från sida till sida och att det inte finns några malande ljud från vevfästet. Slutligen, om du har externa växlar, se till att din växel – enheten som flyttar kedjan mellan växlarna – är rak och rensar dina ekrar bekvämt.

Kontrollera: Ta en snabb tur för att kontrollera om växlar och bromsar fungerar som de ska. Inspektera cykeln för trasiga delar eller lösa delar?